Της Φυσιάτρου Ευαγγελίας Α. Μαραγκουδάκη
Επιμελήτρια Α’- ΕΣΥ-Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΙΑΑ)-ΑΘΗΝΑ.

Συνήθως τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη εμφανίζονται στα πιο ευκίνητα μέρη της όπως στον αυχένα (το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο) ή χαμηλά στην μέση (η ονομαζόμενη οσφυαλγία). Η επέκταση του πόνου στα κάτω άκρα είναι η γνωστή ισχιαλγία.Έτσι λοιπόν εάν σ΄ έναν έντονο και δυνατό βήχα αισθανθήκατε ξαφνικά έναν πόνο στην μέση και στο πόδι σας αυτό είναι ισχιαλγία. Όταν κάποια στιγμή πόνεσε μόνο η μέση σας είχατε οσφυαλγία. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του οργανισμού σας, που είναι οι διάφοροι πόνοι και αντιμετωπίστε τα ανάλογα, πηγαίνοντας αμέσως σε έναν εξειδικευμένο ιατρό και αποφύγετε να δοκιμάζετε διάφορες αγωγές που σας δίνουν διάφοροι «ειδικοί».

argaiv1043

Τι είναι η οσφυαλγία:
Άλγος σημαίνει πόνος, άρα οσφυαλγία είναι πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα και αφορά κάθε πόνο στην μέση (οσφυϊκή μοίρα) ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν. Είναι πολλές οι παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την οσφυαλγία, η κυριότερη απο αυτές είναι η δισκοπάθεια.

Η οσφυαλγία είναι το συχνότερο σύμπτωμα μετά την κεφαλαλγία.

Που οφείλονται: Οι περισσότερες οσφυαλγίες οφείλονται σε μικρούς ή μεγάλους τραυματισμούς των συνδεσμικών στοιχείων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μεγάλος αριθμός οσφυαλγιών οφείλεται ειδικότερα σε βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, τη γνωστή δισκοκήλη. Ένα μικρό μέρος οφείλεται σε φλεγμονές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεοπλασίες ή σε παθήσεις γειτονικών οργάνων (στομάχου, εντέρου, νεφρών, γεννητικών οργάνων) που αντανακλούν στη ράχη. Οι μικρές ή μεγάλες κακώσεις στην σπονδυλική στήλη προκαλούνται από διάφορες απότομες ή αδέξιες κινήσεις του κορμού, από το σήκωμα ή τράβηγμα υπερβολικού βάρους με τη σπονδυλική στήλη σε κάμψη και τεντωμένα τα γόνατα, από τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν κραδασμούς, ή ύστερα από επίπονη σωματική εργασία όπως σκάψιμο, μεταφορά φορτίων κλπ.

Πως θεραπεύεται:

Η θεραπεία της οσφυαλγίας είναι καταρχήν συντηρητική και περιλαμβάνει κατάκλιση, θερμοφόρα στη μέση, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, και ενίοτε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η κατάκλιση γίνεται σε θέση που να βολεύει τον άρρωστο, φαίνεται όμως πως η ύπτια θέση με μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και ανασηκωμένη την πλάτη και το κεφάλι, ανακουφίζει τους περισσότερους ασθενείς. Κατά την οξεία φάση δεν ενδείκνυνται ασκήσεις. Η χρήση όμως ήπιων μαλάξεων στην οσφυϊκή χώρα οδηγεί συχνά σε ανακούφιση έστω και παροδική. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός μετά την υποχώρηση του πόνου, οπότε τότε επιβάλλεται η ενδυνάμωση των οσφυϊκών και γενικότερα των μυών του κορμού.

Το δυνάμωμα των μυών της μέσης, οδηγεί στη δημιουργία ενός φυσικού "κορσέ" που προφυλάσσει από μελλοντικές υποτροπές της οσφυαλγίας.


Η εφαρμογή ορθοπαιδικής ζώνης στη μέση και η εκτέλεση ήπιων ασκήσεων, βοηθά στην αποκατάσταση μιας οξείας οσφυαλγίας. Όταν οι μύες δυναμώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό, συνήθως απαιτείται ένας μήνας περίπου, η ζώνη εγκαταλείπεται. Εάν η οσφυαλγία οφείλεται σε δισκοκήλη και δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή για 2-3 μήνες, ή εμφανίζει νευρολογική συμπτωματολογία-π.χ.μυική αδυναμία των κάτω άκρων, ή ο ασθενής έχει συχνές υποτροπές- τότε ενδεχομένως να χρειασθεί χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης. Σκεφτείτε όμως πόσο σημαντική και καθόλου επώδυνη είναι η πρόληψη μέσω της συστηματικής άσκησης.


Τι είναι η ισχιαλγία:

Με τον όρο ισχιαλγία εννοούμε τον πόνο που επεκτείνεται από την περιοχή του ισχίου (γλουτού) κατά μήκος του μηρού, της γάμπας και πολλές φορές φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Σχεδόν πάντα οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου από κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η ισχιαλγία παρουσιάζεται συνήθως ξαφνικά ή σταδιακά σε διάστημα λίγων ημερών μετά από κίνηση ή σήκωμα βάρους αλλά και πολλές φορές χωρίς καμία φαινομενική αιτία. Ο πόνος συνοδεύεται συχνά και από άλλα προβλήματα όπως μούδιασμα του ποδιού και μυϊκή αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή σύρσιμο του ποδιού στο βάδισμα. Συχνά πιστεύεται ότι η ισχιαλγία παρουσιάζεται μετά απο μια ‘κάκωση’, όπως όταν κάποιος σηκώσει απότομα ένα μεγάλο βάρος.

Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει σε δίσκους στους οποίους προϋπάρχει σημαντικού βαθμού φθορά, συχνά χωρίς σοβαρά συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν ότι προβλήματα οξείας ισχιαλγίας μπορεί να παρουσιαστούν τόσο σε άτομα που ασχολούνται με βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα όσο και σε άτομα που δεν έχουν ανάλογο ιστορικό. Η οξεία ισχιαλγία συμβαίνει πιο συχνά σε μικρότερες ηλικίες, συνήθως σε άτομα από 25 έως 40 ετών και μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό προβλημάτων στη μέση.

Πως θεραπεύεται:

Ευτυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οξείας ισχιαλγίας η αποκατάσταση (ελάττωση ή και πλήρης εξαφάνιση του πόνου) συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες από την στιγμή που εκδηλώνεται το πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές ΔΕΝ χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία (εκτός από απλά παυσίπονα) και ο ασθενής δεν πρέπει να περιορίζεται στο κρεβάτι για περισσότερο από μία με δύο ημέρες το πολύ, πριν τη σταδιακή επιστροφή του στις φυσιολογικές του δραστηριότητες (με ιδιαίτερη προσοχή στις βαριές χειρονακτικές εργασίες που πρέπει στην αρχή να αποφεύγονται). Σε τέτοιες ευνοϊκές περιπτώσεις αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση , σημειώνεται δε μια μικρή πιθανότητα υποτροπής της τάξης του 10 με 20%. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όμως, που τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όπως όταν ο πόνος είναι έντονος, παρατεταμένος (περισσότερο από τρείς μήνες χωρίς ιδιαίτερα σημάδια βελτίωσης) ή επιδεινώνεται σταδιακά, ή όταν συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα που επιδεινώνονται (όπως μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία στο κάτω άκρο). Ο ασθενής θα πρέπει τότε να αναζητήσει την βοήθεια εκτός του ειδικού ιατρού αποκατάστασης –φυσιάτρου- (που από την αρχή θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί) ή ενός ορθοπεδικού ή νευροχειρουργού εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης.

Αποτέλεσμα της σύγχρονης ζωής και της μειωμένης δραστηριότητάς μας είναι όλες οι εκφυλιστικές παθήσεις που μας παρουσιάζονται. Πριν να σας παρουσιαστούν ενεργοποιηθείτε, σηκωθείτε απο την πολυθρόνα σας.
Απολαύστε περιπάτους στην εξοχή, περπατήστε, κολυμπήστε, γυμναστείτε και ασχοληθείτε με ένα σπορ που σας αρέσει.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα πιο ισχυρό μυϊκό σύστημα ως ασπίδα και σωστή στήριξη του σώματός σας.

Διαβάστε επίσης: "5 βήματα για να μη πονέσει ποτέ η μέση σας"